ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μπορούν να αντλούν θέματα και να παρουσιάζουν εργασίες, μελέτες ή έρευνες από τις πιο κάτω θεματικές ενότητες.

  • Οικονομία & Παγκοσμιοποίηση

Στο οικονομικό πεδίο παγκοσμιοποίηση σημαίνει την κατάργηση των εμποδίων στο εμπόριο και τη διακίνηση κεφαλαίων ανάμεσα σε εθνικές οικονομίες. Η διάχυση της τεχνολογίας, η ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και ο ανταγωνισμός συνέβαλαν στην δημιουργία πλούτου και την οικονομική ανάπτυξη των φτωχών χωρών, αλλά και στη περιθωριοποίηση άλλων χωρών, όπως του Ευρωπαϊκού Νότου) και λιγότερο ευνοούμενων ομάδων του πληθυσμού όπως οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι νέοι, που στερούνται των δεξιοτήτων και της εργασιακής εμπειρίας για να είναι ανταγωνιστικοί. Η ευημερία στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία απαιτεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των χωρών και των επιχειρήσεων, και η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Απαιτεί όμως και ευρύτερη κατανομή των ευκαιριών και του πλούτου που δημιουργούν η παγκοσμιοποίηση και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος μέσω της σωστής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας. 

  • Πληροφορική & Ψηφιακή Οικονομία

Με τη ραγδαία πρόοδο της πληροφορικής μια νέα μορφή οικονομίας έχει αναδυθεί που επίσης αναπτύσσεται ραγδαία σε διεθνές επίπεδο, η ψηφιακή οικονομία. Είναι η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης που ανοίγει νέες ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές ειδικά για τους νέους με ψηφιακές δεξιότητες και επιχειρηματικό πνεύμα. Με 3 δισεκατομμύρια άτομα συνδεδεμένα με το διαδίκτυο και νέες τάσεις όπως cloud computing, κινητές υπηρεσίες web, έξυπνα δίκτυα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό τοπίο, διαφοροποιώντας τη φύση της εργασίας. Άτομα και επιχειρήσεις που δεν συνδέονται και δεν δραστηριοποιούνται ψηφιακά, σταδιακά θα περιθωριοποιηθούν. 

  • Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων & Οργανωσιακή Ψυχολογία

Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά σε κάθε επιχείρηση. Τα τμήματα προσωπικού μιας επιχείρησης ασχολούνται με την ανάλυση και τον προγραμματισμό των θέσεων εργασίας, την προσέλκυση και την επιλογή προσωπικού, τις αμοιβές, τις παροχές του προσωπικού, τις σωστές και καλές εργασιακές σχέσεις όπως η υγιεινό εργασιακό περιβάλλον και η ασφάλεια, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων . Αυτές οι λειτουργίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού αποσκοπούν στη δημιουργία της κατάλληλης οργανωτικής κουλτούρας ,την εσωτερική επικοινωνία , τη βελτίωση της ομαδικής συνεργασίας και την ανάπτυξη της ηγεσίας. Σ' όλα αυτά τεράστιο ρόλο παίζει η Οργανωσιακή Ψυχολογία, η οποία ασχολείται τόσο με τις αλληλεπιδράσεις του ατόμου με την εργασία του όσο και με τις σχέσεις των ανθρώπων στον εργασιακό τους χώρο και στην καλύτερη κατανόηση και χειρισμό των στάσεων και συμπεριφορών των ανθρώπων στις σύγχρονες επιχειρήσεις. 

  • Καινοτομική Επιχειρηματικότητα & e-Business

Η «τάση» των επιχειρήσεων να καινοτομούν και να δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου, αποκτά συνεχώς και μεγαλύτερο κοινό και έδαφος. Ένας από τους λόγους είναι προφανώς και το κόστος. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο για πρόσβαση σε κεφάλαια και αγορές , καθώς και το πλήθος δωρεάν εργαλείων προώθησης και διαφήμισης. Ιδιαίτερα η νέοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, δε ζουν χωρίς αυτή, και θέλουν να την εντάξουν όλο και περισσότερο στη ζωή και τη δουλειά τους. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές μορφές καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Η καινοτομική επιχειρηματικότητα μέσω του διαδικτύου προσφέρει, λόγω του χαμηλού κόστους και παγκόσμιας εμβέλειας, την πιο προσβάσιμη διέξοδο στη ανεργία των νέων, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. 

  • Διοικητική Επιστήμη και Οργάνωση

Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να σχηματίζουν ομάδες για να εκπληρώνουν σκοπούς, η διοίκηση έχει γίνει αναγκαία για την εξασφάλιση του συντονισμού των ατομικών προσπαθειών. Η οργάνωση σημαίνει την αρμονική διάταξη και τον συνδυασμό προσώπων και άλλων στοιχείων καθώς και τη μεθόδευση της δραστηριότητας των ανθρώπων και της χρήσεως των άλλων στοιχείων και πόρων, που θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Επομένως, οι έννοιες οργάνωση και διοίκηση είναι αλληλένδετες και πρέπει να αποτελούν ένα αρμονικό σύστημα. Όπως έχουν καταλήξει οι ερευνητές (Everard &Morris) «Αρκετές επιχειρήσεις είναι αποδοτικές , ηθικές και επιτυχημένες, εν μέρει επειδή είναι καλά οργανωμένες και διοικούνται καλά, το οποίο οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επικεφαλής τους και το ανώτερο προσωπικό έχουν διδαχθεί διοίκηση συστηματικά». 

  • Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & Περιβάλλον

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και προκλήσεων. Οι επιχειρήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλέγμα νόμων και κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την διαδικασία παραγωγής που προστατεύει και προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με βάση αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες προτρέπονται να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν έναν κώδικα δεοντολογίας που προάγει την ποιότητα ζωής, προστατεύει το περιβάλλον, και συμβάλλει στη επίλυση κοινωνικών προβλημάτων σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η φτώχεια. Η ΕΚΕ έχει πολύ στενή σχέση με την ηθική των επιχειρήσεων. 

  • Κοινωνική Έρευνα, Καινοτομία και Επιστήμη

Η κοινωνική έρευνα αποσκοπεί στη συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων στο πλαίσιο της προσπάθειας να εντοπιστούν οι κοινωνικές ανάγκες και τα κενά και οι ελλείψεις σε υπηρεσίες και κοινωνικές δομές. Απώτερος στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και στην καθιέρωση νέων δομών και υπηρεσιών, όπου κρίνεται απαραίτητο. Η ανάγκη για στατιστική πληροφόρηση και ποιοτικές αναλύσεις γίνεται επιτακτικότερη σήμερα καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα καθίσταται συνεχώς και πιο σύνθετη και πολύπλοκη, υπόκειται δε σε συνεχείς και ταχύτατες αλλαγές, η παρακολούθηση και η πρόβλεψη των οποίων απαιτεί όλο και πιο ανεπτυγμένα μοντέλα ανάλυσης. H διεθνοποίηση των οικονομιών και των κοινωνιών, οι διαρθρωτικές μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία, και οι εξελίξεις της τεχνολογίας, κυρίως της πληροφορικής, οδήγησαν στη δημιουργία εξειδικευμένων στατιστικών συστημάτων (data analytics) και γενικότερα συστημάτων οργάνωσης της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας, που έχουν ακριβώς ως σκοπό την παραγωγή και διάχυση πληροφοριών κατάλληλων να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις ανάγκες της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε κάθε τομέα.  

  • Αγορά Εργασίας & Επαγγέλματα του Μέλλοντος 

Οι συνθήκες εργοδότησης των νέων έχουν αλλάξει. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας έχει εντατικοποιηθεί. Οι επιχειρήσεις αναζητούν άτομα με συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και οι ψηφιακές δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να ανταγωνιστούν στη διεθνή αγορά. Με την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, τη διεθνοποίηση της αγοράς εργασίας και τις συνεχείς καινοτομίες στην τεχνολογία, κανένα επάγγελμα πλέον δεν είναι σίγουρο ή ασφαλές. Ήδη παρατηρείται αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που αποκτούνται μέσω της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για εργοδότηση. Η απόκτηση πτυχίου, ακόμα και μεταπτυχιακού, δεν είναι πια αρκετή για εξασφάλιση θέσης εργασίας αφού οι ευκαιρίες εργοδότησης σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η δημόσια και η εκπαιδευτική υπηρεσία, οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι τράπεζες, έχουν περιορισθεί δραματικά, ενώ επαγγέλματα όπως αρχιτέκτονες, γιατροί και δικηγόροι έχουν κορεσθεί. Είναι ορατός ήδη ο κίνδυνος παγίωσης των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων τόσο στην Κύπρο όσο κα σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εκτός και εάν προβλέψουν σωστά τα επαγγέλματα του μέλλοντος και αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. 

© 2016 Παγκύπιο Συνέδριο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started